Sindirim Sistemi

Sindirim Sistemi

Canlılar yaşamlarını sürdürmek için beslenmek zorundadır. Besin maddelerinden olan protein, yağ ve karbonhidratlar büyük moleküllü olduklarından hücre zarından geçemez. Bu nedenle yapı birimlerine ayrışmaları gerekir.

Büyük moleküllü besin maddelerinin yapı birimlerine ayrıştırılarak hücre zarından geçebilecek hale gelmesine sindirim denir. Sindirim, fiziksel ve kimyasal olarak iki şekilde gerçekleşir. Besinlerin enzim kullanılmadan dişler yardımıyla ya da kas hareketiyle küçük parçalara ayrılmasına fiziksel sindirim, su ve enzimler yardımıyla yapı birimlerine ayrıştırılması ise kimyasal sindirim olarak tanımlanır.

                                                                                       
Kimyasal sindirim gerçekleştiği yere göre hücre içi ve hücre dışı sindirim olarak ikiye ayrılır. hücre içi sindirimde besin maddeleri fagositoz ya da pinositoz ile hücre içine alınarak besin kofulu oluşturulur. Besin kofulu lizozom organeliyle birleşir ve besin maddeleri lizozomdaki enzimlerle yapı birimlerine ayrıştırılır. Sindirim sonucu oluşan yapı birimleri koful zarından sitoplazmaya geçer ve hücre tarafından kullanılır. Koful içindeki atık maddeler ise ekzositozla hücre zarından dışarı atılır. Hücre dışı sindirimde ise besin maddeleri hücre dışına salgılanan enzimlerle sindirildikten sonra hücre içine alınır.

Sindirim sonucunda;
  • Karbonhidratlar, basit şekerlere;
  • Yağlar, gliserol ve yağ asitlerine;
  • Proteinler, amino asitlere ayrışır.

Sindirim sonucunda oluşan yapı birimleri aşağıda belirtilen ortak özelliklere sahiptir.
  • Hücre zarından geçebilecek büyüklüktedirler.
  • Hücrelerde enerji kaynağı olarak kullanılabilirler.
  • Hücrelerin yapım ve onarımında görev alırlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ: Kemik Doku ve Çeşitleri

Kan Damarlarının Yapısı ve Görevleri

İşitme Ve Denge Olayları