Besinlerin Sindirimi: Karbonhidratlar

Besinlerin Sindirimi

Besin maddeleri, sindirim organlarında enzimler yardımıyla yapı taşlarına ayrılır. Enzimlerin etki edeceği yüzey ne kadar geniş olursa sindirim o kadar kolaylaşır. Bu nedenle fiziksel sindirim önemlidir. Kimyasal sindirim ile yapı birimlerine ayrılan besinlerin büyük bir bölümü ince bağırsaktan kan ve lenf damarlarına verilir.

Karbonhidratların sindirimi:

Karbonhidratlar, hücrelerin öncelikli enerji kaynağıdır. Vücuda alınan karbonhidratlar ancak yapı birimleri olan basit şekerlere dönüştürüldüğünde hücre zarından geçebilir. Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar, ince bağırsakta tamamlanır. Karbonhidratlara etki eden amilaz, maltaz, laktaz, sükraz, dekstrinaz olarak adlandırılan enzim grubuna karbonhidraz denir.

Ağız:
Tükürük içinde bulunan mukus, besinleri yumuşatarak sindirime yardımcı olur.
Tükürükte bulunan amilaz enzimi, nişasta ve glikojene etki ederek bu molekülleri dekstrin ve maltoza dönüştürür.

Nişasta + Su ----amilaz (pityalin)----» Dekstrin + Maltoz

Mide özsuyu asitli olduğundan amilaz enzimi midede etkin değildir. Aynı zamanda mide özsuyunda karbonhidrat sindirimi ile ilgili enzim de bulunmaz. Karbonhidratlar için mide, bir geçiş yeridir. Karbonhidratların sindirimi onikiparmak bağırsağında devam eder.

İnce bağırsak:
Besin ince bağırsağa geldiğinde tükürük içindeki amilazdan daha etkili olan pankreas özsuyundaki amilaz, ağızda sindirilemeyen nişasta ve glikojene etki ederek dekstrin ve maltoza dönüştürür.

Nişasta + Su ----amilaz----» Dekstrin + Maltoz

Daha sonra ince bağırsak bezlerinden salgılanan maltaz, sükraz, laktaz ve dekstrinaz enzimleri ile basit şekerler oluşturulur. Böylece karbonhidrat sindirimi ince bağırsakta tamamlanır.
  • Maltoz + Su ----maltaz----» glikoz + glikoz
  • Sükroz + Su ----sükraz----» fruktoz + glikoz
  • Laktoz + Su ----laktaz----» glikoz + galaktoz
  • Dekstrin + Su ----dekstrinaz----» (glikoz)n
Sindirim sonucu oluşan basit şekerler ince bağırsak hücreleri tarafından emilir. Bağırsak hücrelerinden kapı toplardamarına ile karaciğere taşınır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ: Kemik Doku ve Çeşitleri

Kan Damarlarının Yapısı ve Görevleri

İşitme Ve Denge Olayları