Kemik Kas ve Eklem Rahatsızlıkları

Kemik Kas ve Eklem Rahatsızlıkları

Romatizma:
Çeşitli tipleri olmakla birlikte en sık rastlananı eklem romatizmasıdır. Eklemlerde ağrı, şişme ve hareket zorluğu görülür. Özellikle çocukluk döneminde geçirilen boğaz enfeksiyonlarının uzun sürmesi, etkili bir şekilde tedavi edilmemesi sonucu kalp kapakçıkları romatizması oluşabilmektedir. Sağlıklı beslenmek, soğuk ve rutubetli ortamlardan uzak durmak, boğaz enfeksiyonlarının zamanında tedavi edilmesi ile bu hastalıktan korunmak mümkündür.



Kireçlenme:
Mineral tuzlarının özellikle hareketli eklemlerde fazla birikmesi ile ortaya çıkar. Genellikle 40 yaşın üzerinde, az hareket eden kişilerde görülen bu hastalıktan korunmak için düzenli spor yapmak ve sağlıklı beslenmek önemlidir.



Bel fıtığı:
Ağır yük kaldırılması, ani ve ters hareket yapılması sonucu bel omurları arasındaki disklerin kayması ile oluşan bir hastalıktır. Belde ve bacaklarda şiddetli ağrılar görülür.

                              

Kramp:
Kaslara aniden ağır bir çalışmayla yüklenildiğinde kas hücreleri yeterince enerji sağlayamaz. Bu durumda kramp oluşur. Kas lifleri doğrultusunda ovmak kasları gevşetir. Ayrıca aşırı terlemeye bağlı olarak su ve mineral tuzların kaybedilmesi de kas kramplarına neden olmaktadır.



Kırık:
Kemik bütünlüğünün çarpma, vurma, düşme sonucu bozulması olayıdır. Genellikle merdivenden düşme, kar veya buzda kayma, trafik kazaları gibi durumlarda meydana gelir. En sık kol ve bacak kemiklerinde kırılma meydana gelmektedir. Kırıkların tedavilerinde platin çubuklarla kaynaştırma, doku mühendisliği ile kırık bölgenin kemik yamalarla onarımı ve teknolojik uygulamalardan biri olan protez kullanımı uygulanmaktadır.



Kemik erimesi (Osteoporoz):
Bazı bireylerde genetik faktörler, yaşlanmaya bağlı olarak oluşan kemik hücresi kaybı ya da D vitamini eksikliği ile ortaya çıkan kemik ara maddesinin azalması kemik erimesi denilen kemik doku hastalığını oluşturur. Bu hastalıkta kemikler çok kolay kırılır. Kırılmalar en çok omurlarda, kalçada ve bilek kemiklerinde görülür. Kemik erimesi kadınlarda menopoz döneminden sonra östrojen hormonunun azalmasıyla başlayabilir. Yeterli protein ve kalsiyum alımı, güneş ışığından yararlanma ve düzenli fiziksel aktivite kemik kaybını yavaşlatabilir.



Çıkık:
Oynar eklemlerdeki eklem bağlarını ve eklem kapsülünü zorlayan bir hareket sonucu kemiklerin eklem yerlerinden ayrılması olayıdır. Genellikle omuzlarda, parmaklarda, bilekte, kalçadaki eklemlerde meydana gelir. eklem hareket edemez. Ağrı, şişlik ve morluk oluşur.

                                

Burkulma:
Eklemlerin çevresinde bulunan bağların ani ve sert hareket sonucu kısmen yırtılması durumudur. Burkulma en sık ayak bileklerinde görülür. Yüksekten atlama, ayağın içe veya dışa dönmesi, yüksek topuklu ayakkabılar burkulmaya neden olabilir.



Zorlanma:
Kaslara normal olarak kaldıracağı bir yükün üstünde bir yük uygulanması durumunda kas liflerinin zedelenmesi ya da kopmasıdır. Yorgun veya ısınmamış kasın ani hareketi sırasında da zorlanma olabilir. Bu nedenle spor yaparken hafif hareketlerle kasların ısıtılması gerekir. Zorlanmanın olduğu bölgede ağrı ve yanma hissedilir.


Menisküs:
Dizde kıkırdak dokudan oluşan bir yapıdır. Dizin içine yerleşmiş olarak bulunan iki adet menisküs, eklem yüzeyini kaplar ve onu yastık gibi destekler. Eklemin harekete uyum sağlaması üzerinde etkilidir. Menisküsün zarar görmesi kireçlenmeyi artırır. Spor faaliyetleri sırasında ani hareket ve zorlanmaya bağlı olarak menisküs yırtılması olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ: Kemik Doku ve Çeşitleri

Kan Damarlarının Yapısı ve Görevleri

İşitme Ve Denge Olayları