Kıkırdak Doku ve Çeşitleri

Kıkırdak Doku ve Çeşitleri

Dayanıklı ve esnek bir doku olan kıkırdak dokuda kan damarları ve sinirler bulunmaz. Hücrelerin beslenmesi bağ dokudan difüzyon ile gerçekleşir. Atık maddeler de aynı şekilde kana geçer. Kıkırdak doku hücrelerine kondrosit denir. Kondrositler bir kapsülle çevirili büyük çekirdekli hücrelerdir. Bu hücreler salgıladıkları kondrin adı verilen ara madde içinde dağınık olarak bulunur. Ara maddede kallojen ve elastik lifler yer alır. Kıkırdak doku, hücreler arası maddede yer alan liflerin yapısına ve düzenine göre hiyalin kıkırdak, elastik kıkırdak, fibröz kıkırdak olmak üzere içe ayrılır.



Hiyalin kıkırdak:
Ara maddesi yarı saydam ve homojendir. Hiyalin kıkırdak ara maddede bulunan kollajen lifler nedeniyle basınca dayanıklıdır. Omurgalıların embriyo döneminde iskelet yapısını hiyalin kıkırdak oluşturur. Ergin bireylerde hiyalin kıkırdak oluşturur. Ergin bireylerde hiyalin kıkırdak; kaburga uçlarında, soluk borusunda, uzun kemiklerin eklem başlarında, burunda ve bronşlarda bulunur.

Elastik kıkırdak:
Ara maddede çok miktarda elastik lif bulunur. Elastik lifler, dokuya bükülme özelliği kazandırır. Az rastlanan bir kıkırdak çeşididir. Kulak kepçesi, kulak yolu, ve östaki borusunda bulunur.

Fibröz kıkırdak:
Ara maddede bol oranda kollajen lif içerir. Omurlar arası disklerde, diz kapağında ve uzun kemiklerin eklem yerlerinde bulunur. Lifli kıkırdak, basınca ve çekmeye karşı çok dirençlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ: Kemik Doku ve Çeşitleri

Kan Damarlarının Yapısı ve Görevleri

İşitme Ve Denge Olayları