Proteinlerin Sindirimi - Yağların Sindirimi

Proteinlerin Sindirimi
Proteinlerin sindirimi midede başlar, ince bağırsakta tamamlanır.

Mide:
Besinlerin uyarıcı etkisi ile (görme, koklama, düşünme) vagus siniri, mide bezlerinden gastrin hormonunun salgılanmasına yol açar. Kan dolaşımına katılan gastrin hormonu mide hücrelerini mide özsuyu salgılaması için uyarır. Özsu içinde bulunan HCl, mide bezlerinde üretilen ve inaktif olan pepsinojeni aktif bir proteinaz olan pepsin enzimine dönüştürür. Pepsin, peptit bağlarına etki ederek proteinleri polipeptitlere (pepton) ayrıştırır.

  • Pepsinojen + HCl →→→→→→→→→→ Pepsin
  • Protein + Su →→→→Pepsin→→→→ Polipeptitler


Süt çocuklarında ise mide bezlerinden salgılanan lap enzimi süt proteini olan kazeini çökeltir. Kazein, pepsin enzimi etkisiyle polipeptit ve aminoasitlere ayrışır.

  • Süt + Lap enzimi →→→→→→→→→→ Kazein + Su
  • Kazein + Su →→→→Pepsin→→→→→ Polipeptit + Amino asitler


Midede polipeptitlere ayrışan proteinlerin sindirimi onikiparmak bağırsağında devam eder. İnce bağırsak bezlerinden salgılanan enterokinaz, pankreastan salgılanan tripsinojeni tripsine; tripsin ise kimotripsinojeni aktifleştirerek kimotripsine dönüştürür. Bu enzimler mideden gelen polipeptitlere etki ederek onları peptitlere ayrıştırır. Peptitler de ince bağırsaktan salgılanan erepsin enziminin etkisiyle amino asitlere kadar parçalanır.

  • Tripsinojen →→→→Enterokinaz→→→→→ Tripsin
  • Tripsin →→→→Kimotripsinojen→→→→→ Tripsin
  • Polipeptit + Su →→→→Tripsin, Kimotripsin→→→→→ Peptit + Amino asitler
  • Peptit + Su →→→→Erepsin→→→→→ Amino asitler
Yağların Sindirimi
Yağların sindirimi onikiparmak bağırsağında başlar. Safra kesesinin kasılması ile burada depolanan safra, onikiparmak bağırsağına boşaltılır. Safra, büyük yağ damlacıklarını fiziksel olarak daha küçük parçalara ayırarak çözünmüş çözelti durumuna getirir. Buna emülsiyon denir. Safra, pankreas özsuyu ile gelen lipaz enziminin etkisini artırır. Lipaz enzimi, safra etkisi ile çözünen yağları monomerlerine yani yağ asidi ve gliserole dönüştürür.

  • Yağ + Safra →→→→→→→→→→ Emülsiyon (Küçük yağ damlacıkları)
  • Emülsiyon + 3x Su →→→→Lipaz→→→→ 3x Yağ asidi + Gliserol

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ: Kemik Doku ve Çeşitleri

Kan Damarlarının Yapısı ve Görevleri

İşitme Ve Denge Olayları