İşitme Ve Denge Duyusu
İşitme ve Denge Duyusu
İşitmeyi sağlayan kulaklarımız aynı zamanda bir denge organıdır. Kulağın yapısı dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç bölümde incelenir.
1. Dış kulak:
Kıkırdak yapıda olan kulak kepçesi ile dış kulağı orta kulağa birleştiren kulak yolundan oluşur. Kulak yolunun sonunda bağ dokudan yapılmış kulak zarı bulunur.
Kulak kepçesi ses dalgalarını toplayarak kulak yolundan kulak zarına iletir. Kulak yolunda yapışan bir madde salgılayan bezler bulunur. Bu salgı, kulağa giren toz zerreciklerini tutar ve kulak zarını nemlendirerek esnekliğini artırır.
2. Orta kulak:
Kulak zarı ile oval pencere ile sınırlanan, çekiç, örs, üzengi kemiklerinden oluşan küçük bir odacıktır. Üç kemik birbiriyle bağlantılıdır. Ses dalgalarının kulak zarında oluşturduğu titreşimler orta kulaktaki çekiç, örs, üzengi kemikleri ile oval pencereye aktarılır.
Orta kulak, östaki borusu ile yutağa açılır. Östaki borusunun yutağa açılan kısmında bir kapakçık bulunur. Normal olarak kapalı bulunan bu kapakçık yutkunma, esneme ile uçak ve asansördeki ani iniş ve çıkışlarda açılarak basınç değişikliklerinde kulak zarının zarar görmesini önler.
3. İç kulak:
Birbiriyle ilişkili kanal ve torbalardan oluşan iç kulak hem işitme hem de denge organı olarak görev yapar. İç kulakta yer alan yapılar yarım daire kanalları, tulumcuk, kesecik ve salyangozdur.
İç kulağın orta kulağa bağlandığı yerde tulumcuk bulunur. Tulumcuk yarım daire kanlları ile bağlantılıdır. Tulumcuktan sonraki kısım ise kesecik olarak adlandırılır. Keseciğin ucunda birbirleriyle bağlantılı üç kanaldan oluşan salyangoz bulunur. Salyangozun üst kısmındaki kanala vestibüler kanal, ortadakine Kohlear kanal, alttakine ise timpanik kanal denir. Vestibüler kanal ile timpanik kanalın içini perilenf denilen bir sıvı, kohlear kanalın içini ise endolenf sıvısı doldurur. Vestibüler kanalın orta kulağa bakan kısmında oval pencere, timpanik kanalın orta kulağa bakan kısmında ise yuvarlak pencere bulunur.
Kohlear kanal içinde ses titreşimlerine duyarlı hücrelerden oluşan korti organı vardır. Korti organında 20.000-24.000 duyu hücresi yer alır. Bu hüceler timpanik kanal ile kohlear kanalı birbirinden ayıran zar üzerinde bulunur ve bunların üzerinde ise çatı zar denilen ikinci bir zar yer alır. Buradaki hücrelerin dışa bakan yüzeylerinde bulunan tüycükler duyu sinirleriyle bağlantılıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder