B. Tat Duyusu

B. Tat Duyusu

Tat alma organı olan dilin üzeri çok katlı yassı epitel doku ile kaplıdır. Dilimiz, tat almanın yanı sıra konuşmada, besinlerin ağız içi hareketdinde ve yutağa itilmesinde yardımcıdır.

                               

Dil üzerinde bulunana ve papilla denilen kabartılarda, tat duyusunı algılayan duyu hücrelerinin bulunduğu tat tomurcukları yer alır. Tat tomurcuklarındaki duyu hücreleri tat alma sinirleriyle bağlantılıdır. Tat tomurcuklarındaki duyu hücreleri arasında mukus üreten destek hücreleri bulunur.

                                     
İnsan dili genel olarak acı, tatlı, ekşi ve tuzlu tatlara duyarlıdır. Bu tatlar, beyinde birbirine çok yakın olan sıcaklık ve koku alma merkezi tarafından yorumlanır. Bu nedenle kokusunu alamadığımız besilerin tadını da tam olarak alamayız. Dilin tüm bölümleri dört temel tadı algılayabilir ancak bazı bölümler bazı tatlara daha duyarlıdır. Örneğin tatlıyı algılayan hücreler dilin ucunda, acıyı algılayanlar dilin arka kısmında, tuzluyu algılayanlar ön yanlarda, ekşiyi algılayanlar ise arka yanlarda yoğun olarak bulunur.

Bir maddenin tadının algılanabilmesi için sıvı içinde çözünebilir olması gerekir. Tükürükte çözünen maddeler, dildeki tat alma tomurcuklarındaki reseptörleri uyarır. Oluşan impuls sinirlerle beynin tat alma merkezine iletilir ve yediğimiz besinlerin tadı alınır. Tat duyusu, insanlarda kalıtsal farklılıklar gösterir. İnsanların bir kısmı bazı maddelerin tatdını alamaz. Buna tat körlüğü denir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ: Kemik Doku ve Çeşitleri

Kan Damarlarının Yapısı ve Görevleri

İşitme Ve Denge Olayları