Deri

Deri

Epitel doku ve bağ dokudan oluşan deri, üst deri (epidermis) ve alt deri (dermis) olmak üzere iki kısımda incelenir.

Üst deri:
Çok katlı yassı epitel dokudan oluşur. Üst deride kan damarları ve sinirler bulunmaz. Hücrelerin beslenmesi bağ dokudan difüzyonla sağlanır.

Üst kısımda bulunan yassı epitel doku hücrelerinin ölmesi ile oluşan tabakaya korun tabakası denir. Korun tabakası deriyi çarpma, vurma ve mikroorganizmalara karşı korur. Korun tabakasının kalınlaşmasıyla oluşan keratinden saç, tırnak gibi yapılar gelişir. Üst deride korun tabakasının altında canlı hücrelerden oluşan malpighi tabakası bulunur. Bu tabakadaki silindirik hücreler arasında melanosit hücreleri yer alır. Melanosit hücreleri deriye renk veren melanin pigmenti üretir.

                                 

Alt deri:
Temel bağ dokudan yapılmıştır. Alt deride kan damarları, sinir uçları, ter bezleri, yağ bezleri, elastik lifler, kallojen lifler, kıl kökleri ve mekanoreseptörler bulunmaktadır.

Dokunma, basınç, sıcak, soğuk ve ağrı gibi mekanik duyuların algılanmasını sağlayan mekanoreseptörler derini farklı bölgelerine yerleşmiştir. Bu reseptörlerden pacini cisimciği daha çok el ve ayağın alt derisinde bulunur ve basınç duyusunu algılar.

Üst deride bulunan serbest sinir uçları ağrı reseptörü, alt derinin üst kısmında bulunan kapsüllü meissner cisimcikleri ve merkel diskleri dokunma reseptörleridir. Bunlar, parmak uçlarında ve dudaklarda çok fazla bulunduklarından bu bölgeler dokunma duyusu yönünden daha hassastır.
Deride yer alan krause cisimciği soğuğu, ruffini cisimciği ise sıcağı algılar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ: Kemik Doku ve Çeşitleri

Kan Damarlarının Yapısı ve Görevleri

İşitme Ve Denge Olayları