Eklemler Ve Çeşitleri

Eklemler ve Çeşitleri

Kemiklerin birbirleriyle bağlantı kurduğu, bağ doku ile örtülü bölgelere eklem denir. Eklemler iki ya da daha çok kemiğin birleşim alanlarıdır ve hareket özelliklerine göre oynar eklem, yarı oynar eklem, oynamaz eklem olarak üçe ayrılır.

Oynar eklem:
Kol ve bacaklarda hareketi sağlayan oynar eklemlerdir. Kemiklerin eklem yapan yüzeyleri, sürtünmeye dayanıklı hiyalin kıkırdak özelliğinde eklem kıkırdağı ile örtülüdür. Oynar eklemler kaygan bir sıvı salgılayan ve bağ dokudan oluşan kapsül ile çevrilidir. Eklem kapsülünün iç yüzeyini örten zardan salgılanan sıvı kayganlık sağlayarak hareket sırasında eklem yüzeylerinin aşınmasını engeller. Oynar eklem bölgesinde, iki kemiği birbirine bağlayan ve bağ dokudan oluşan ligament denilen eklem bağları bulunur. Ligamentler eklemlere direnç kazandıran yapılardır.

Yarı oynar eklem:
Hareketleri kısıtlıdır. Omurgadaki bükülme ve doğrulma gibi sınırlı hareketleri düzenleyen eklemler bu tiptir. Omurlar arasındaki kıkırdak disklerde bulunur. Boyun, göğüs ve bel omurları arasındaki eklemler yarı oynar eklemlere örnektir.

Oynamaz eklem:
Kafatası, yüz kemikleri (alt çene hariç), sağrı ve kuyruk sokumu omurları oynamaz eklemlerle birleşmiştir. Kemikler testere dişi gibi girinti ve çıkıntılarla oynamayacak şekilde lifli kıkırdak doku yardımıyla birbirine kaynaşmıştır.
Yarı oynar ve oynamaz eklemlerde eklem sıvısı ve eklem kapsülü bulunmaz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ: Kemik Doku ve Çeşitleri

Kan Damarlarının Yapısı ve Görevleri

İşitme Ve Denge Olayları