Çizgili Kasların Kasılma Mekanizması

Çizgili Kasların Kasılma Mekanizması

Çizgili kasların ne şekilde kasıldığı konusunda yapılan çalışmalarda ingiliz bilim adamı H.E. Huxley tarafından ileri sürülen model geçerlilik kazanmıştır. Bu modele göre kasılma, aktin ipçiklerin, miyozin ipçikler üzerine kayması ile gerçekleşir. Kasılma sırasında A bandının boyu değişmez. I bandı daralır. H bandı görülmez olur. İki Z çizgisi birbirine yaklaşır. Sarkomerin boyu kısalır, dolayısıyla kas boyu kısalır ve kasılma gerçekleşir. Aktin iplikçiklerin eski yerine çekilmesi ise kasın gevşemesini sağlar. Çizgili kaslardaki bu kasılma mekanizması kayan iplikler modeli olarak adlandırılır.



Kasların kasılması için sinirlerle uyarılması gerekir. Uyartıları taşıyan motor sinirlerin aksonları kas telinin üst yüzeyinde sonlanır. Bu noktaya motor uç plak ya da sinir-kas sinapsı denir. Akson ucundan salgılanan ve asetilkolin denilen nörotransmitter madde, kas zarı üzerinde bulunan reseptöre bağlanır. Bu bağlanma sonucunda kas hücresinin zarında depolarizasyon başlar ve kas hücresi boyunca yayılır. Bu uyarı sarkoplazmik retikulumda depolanmış olan kalsiyum iyonunun hücre içine aktin ve miyozin iplikçiklerin arasına yayılmasına yol açar. Kalsiyum iyonları miyozin iplikçikler üzerinedeki ATPaz enzimini aktifleştirerek ATP'nin hidrolizini sağlar. Bu sırada açığa çıkan enerji ile aktin iplikçikler miyozinler üzerine kayarak aktin-miyozin kompleksini oluşturur ve kasılma gerçekleşir. Çizgili kasın gevşemesi sırasında ise kalsiyum iyonları aktif taşıma ile sarkoplazmik retikuluma geri pompalanırken, magnezyum iyonları hücre içine geçer. Serbest kalan magnezyum iyonları ATP'nin hidrolizini sağlayan enzimi (ATPaz) aktifleştirir ve enerji üretilir. Eğer ortamda ATP bulunmazsa kas gevşeyemez, kasılı kalır.

Kasların kasılabilmesi için gerekli olan en küçük uyarı şiddetine eşik değer denir. Eşik değerin altındaki uyarı şiddetlerine kas cevap vermez. Eşik değerde ve üstünde uyarılara karşı ise aynı şiddette cevap verir. Bu durum ya hep ya hiç kuralı olarak adlandırılır. Çizgili kaslar dinlenme sırasında iken kişinin bilinci açık olduğu sürece doğal bir gerginlik durumundadır. Çizgili kasların bu hafif kasılı durumu, kas tonusu olarak tanımlanır.

Uyarılan bir kasın, kasılıp-gevşemesi üç evrede gerçekleşir.

Gizli evre:
Kasın uyarılması ile kasılmaya başlaması arasında geçen süredir.

Kasılma evresi:
Kasılmanın başladığı an ile gevşemenin başladığı an arasında geçen süredir.

Gevşeme evresi:
Kasın gevşeyerek tekrar başlangıç durumuna geldiği süredir.
Gevşeme anından sonra kasın tekrar uyarılmasına kadar geçen sürede ise kas dinlenir.
Uyarıyı alan bir kasın, kasılma ve gevşeme süresi vardır. Gevşeme süresinin bitmesi beklenmeden kas kısa aralıklarla uyarılırsa tam olarak gevşeyemez. Böyle bir kas esnekliğini kaybeder ve sertleşir. Uyarıların daha da sıklaşmasıyla sürekli kasılı durumda kalır. Bu olaya tetanos denir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ: Kemik Doku ve Çeşitleri

Kan Damarlarının Yapısı ve Görevleri

İşitme Ve Denge Olayları