Salgı Bezleri

Salgı Bezleri

  • A. Hipofiz Bezi
  • B. Tiroit Bezi
  • C. Paratiroit Bezi
  • D. Böbrek üstü Bezi
  • E. Eşeysel Bezler
  • F. Pankreas



A. Hipofiz Bezi
Ara beyinde bulunan hipofiz bezi vücudumuzdaki diğer iç salgı bezlerinin salgılarını ettiği için temel bez olarak kabul edilir.
Hipofiz bezi ön ve arka olmak üzere iki loptan oluşur. Her iki kısım sinir sistemi ile etkileşim içinde olup farklı hormonlar salgılar.
                                  

--------------------------------------------------- Ön Lop ---------------------------------------------------

-----Adrenokortikotropik hormon (ACTH):-----
Böbrek üstü bezlerinin kabuk bölgesini uyarır. Steroit yapılı hormonların (aldosteron, kortizol, eşey hormonları) üretilmesini ve salgılanmasını düzenler. Kabuk bölgesinin hormonları kanda arttığında hipotalamus ve hipofiz uyarılır, ACTH salgısı azalır.

-----Tiroit uyarıcı hormon (TSH):-----
Tiroit bezinin gelişmesini ve hormon salgılamasını düzenler.

-----Büyüme Hormonu (STH):-----
Protein yapıda bir hormondur ve hedefi tüm vücut hücreleridir. Bağ dokusunun, özellikle kemiklerin büyümesini kontrol eder. Protein sentezini hızlandırır. Büyüme hormonu çocukluktan itibaren salgılandığında cücelik, çok salgılandığında devlik oluşur. Ergenlik tamamlandıktan sonra büyüme hormonunun fazla salgılanması ise çene, alın, burun,parmak, kulak gibi yapılarda orantısız büyümeye neden olur. Buna akromegali denir.

-----Folikül uyarıcı hormon (FSH):-----
FSH, dişilerde yumurtalıktaki folikülleri etkileyerek her ay bir folikülün gelişmesini ve yumurta hücresinin oluşumunu sağlar. Folikül hücrelerine östrojen hormonu salgılatarak dişiye özgü özelliklerin ortaya çıkmasında rol oynar. Erkeklerde ise sperm oluşumunu başlatır.

-----Lüteinleştirici hormon (LH):-----
Folikül hücresinin çatlamasını ve içinde gelişen yumurtanın yumurta kanalına geçmesini sağlar. Çatlamış folikül ise korpus luteum denilen beze dönüşerek az miktarda östrojen, çok miktarda progesteron hormonu salgılar. LH, erkeklerde spermlerin olgunlaşmasından testosteron hormonunun salgılanmasından sorumludur.

-----Prolaktin:-----
Gebelikte süt bezlerinin gelişmesini, doğumdan sonra süt salgılanmasını sağlar. Ayrıca analık duygusunun gelişiminde de etkilidir.

-----Melatosin uyarıcı hormon (MSH):-----
MSH, derideki melanosit hücrelerini uyararak melanin pigmentinin sentezini sağlar. Deri rengini koyulaştırır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ: Kemik Doku ve Çeşitleri

Kan Damarlarının Yapısı ve Görevleri

İşitme Ve Denge Olayları