Omurilik

Omurilik


Omurilik, beyinden çıkan sinir kordonu şeklindedir ve omurga kanalı içinde bulunur. Omurilikte de beyinde olduğu gibi dıştan içe doğru sert zar, örümceksi zar ve ince zar bulunur. Omuriliğin üst ucu omurilik soğanı ile birleşiktir. Omurilikten enine kesit alındığında ortada merkezi bir kanal görülür. Omurilikteki kanal ve zarların arası BOS ile doludur. Kanalın etrafında sinir hücrelerinin gövde kısmından oluşan kelebek şeklinde boz madde bulunur. Omurilikteki boz madde beyindekinin tersine içtedir. Nöron aksonlarından oluşan ak madde, boz maddenin dışındadır.

Boz maddenin ikisi önde, ikisi arkada olmak üzere dört çıkınıtısı vardır. Bu çıkıntılar boynuz olarak tanımlanır. Öndeki çıkıntılara ön boynuz, arkadaki çıkıntılara arka boynuz denir. Ön ve arka boynuz arasında yan boynuz bulunur.
                 

Omurilik sinirleri iki köke sahiptir. Bu sinirlerin arka boynuza girdikleri yer arka kök, ön boynuzdan çıktıkları yer ön kök olarak tanımlanır. Arka kökler duyu sinirlerinin aksonları ile bağlantılıdır. Ön kökler, motor sinirlerin çıktıkları bölgelerdir. Yan boynuzda ise otonom sinir sistemine ait sinir merkezleri bulunur. Omurilikte ayrıca duyu ve motor sinirleri birleştiren ara sinirler bulunur.

Omuriliğin görevleri:

  • Çevreden Çeşitli reseptörlerle alınan uyarılar sonucu sinir hücrelerinde oluşan impulsları beyne, beyinden gelen impulsları da efektör organlara iletir.

  • Refleks merkezidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ: Kemik Doku ve Çeşitleri

Kan Damarlarının Yapısı ve Görevleri

İşitme Ve Denge Olayları