Ön Beyin

Ön Beyin


A.Uç beyin:
Beyin kabuğu zedelenen bir hayvanda solunum, dolaşım, sindirim, faaliyetleri devam eder. Ancak bilinçli davranışlar gerçekleştirilemez. Yapılan deneylerde beyin yarım küreleri çıkarılmış bir kuşun havaya atıldığında uçabildiği, azına besin verildiğinde besini yediği, düşmanlarından kaçmadığı ve dış etkilere karşı duyarlı olmadığı görülmüştür.

Beyin yarım küreleri farklı işlevleri yerine getirecek şekilde dört loba ayrılmıştır. Baş parmağımızı içe kıvırarak bir yumruk yaparsak; baş parmağa karşılık gelen alan temporal lob, parmaklar frontal lob, elin arkası parietal lob ve bileğe denk gelen kısım oksipital lob olarak tanımlanır.



Temporal lop:
Üst bölge işitme ile ilgili bilgileri işler. Alt bölge tanımayla ilgilidir. Bu bölge hasar görmesi durumunda kişi cismi fark eder ancak tanıyamaz.

Frontal lop:
Vücudun belirli bölgesindeki kasları kontrol eder. Hissetmek ve gelecekle ilgili planlar yapmak önemli işlevidir. Alt bölgesi konuşmakla ilgilidir.

Parietal lop:
Bu alan talamus yoluyla vücuttan gelen dokunma ve basınç bilgilerini alarak değerlendirir. Eğer küçük bir alana elektriksel bir uyarı verilirse vücudun herhangi bir yerine dokunulduğu hissini bildirir. Eğer sağ taraftaki kısım hasar görürse vücudun sol tarafından gelen uyarılar değerlendirilemez.

Oksipital lob:
Görsel bilgilerin alındığı ve işlendiği yerdir. Dış dünyayı algılamayı sağlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ: Kemik Doku ve Çeşitleri

Kan Damarlarının Yapısı ve Görevleri

İşitme Ve Denge Olayları