Beyin
A. BEYİN
Tüm omurgalılarda beyin; ön beyin, orta beyin ve arka beyin olmak üzere üç bölümde incelenir.
1. Ön Beyin
Beynin en büyük kısmı olan ön beyin, uç beyin ve ara beyinden oluşur.
A.Uç beyin: İki yarım küreden oluşur. uç beyinde öğrenme, değerlendirme, bellek, hayal kurma, bilinçli davranışların tümü ve duyu organlarından gelen uyartıları algılayan merkezler bulunur. Beyin yarım küreleri birbirine üstten nasırlı cisim, alttan beyin üçgeni denilen bağlarla bağlanır. Bu bağlar nöronların aksonlarından oluşur. Her yarımküre içinde bir boşluk vardır. Birinci ve ikinci karıncık denilen bu boşluklar bir kanal ile üçüncü karıncığa bağlanır. Üçüncü karıncık da bir kanal ile omuriliğin hizasındaki dördüncü karıncığa bağlanır. Beyinde bulunan bu karıncıklar omurilik kanalının devamı şeklindedir. Karıncıkların üst kısmında beyin omurilik sıvısını oluşturan kılcal damarlar bulunur.
Beyin yüzeyinde gözle görülen ve beyin yarım kürelerini enine ayıran derin yarığa Rolando yarığı denir. Rolando yarığının üst kısmında motor, alt kısmında duyu merkezleri bulunur.
Ön beyinden enine kesit alınırsa dış kısmında gri renkte boz madde, iç kısmında beyaz renkte ak madde görülür. Ak madde miyelinli sinirlerin aksonlarından, boz madde ise sinir hücrelerinin gövde kısmından oluşmaktadır. Boz maddeyi içeren kısım beyin kabuğu (korteks) olarak tanımlanır. Beyin kabuğunun dış kısmı çok sayıda sinir hücresinin yerleşmesini sağlayacak şekilde kıvrımlar oluşturmuştur. Bu durum insan beyninin diğer omurgalılardan daha fazla gelişmiş olduğunu gösterir. Beyin yarım kürelerinin kabuk kısmında; duyu, hareket, zeka, hafıza, hayal kurma ve tüm bilinçli davranışlarımızın merkezleri bulunur.
Yorumlar
Yorum Gönder