Bağışıklık Sistemi Hastalıkları
Bağışıklık Sistemi Hastalıkları
X ışınları, kimyasal maddeler, virüsler, organ nakilleri ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar bağışıklık sisteminin bozulmasına sebep olabilir. Bağışıklık sisteminin bozulması veya zayıflaması metabolizmanın direncini kırarak çeşitli enfeksiyonların oluşmasına hatta ölüme yol açabilir.
Bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olan hastalıklara örnek olarak Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, AIDS, domuz gribi ve kuş gribi verilebilir.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi:
Bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olan hastalıklara örnek olarak Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, AIDS, domuz gribi ve kuş gribi verilebilir.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi:
Hastalığın etkeni virüstür. Bu virüsleri taşıyan kenelerin ısırması sonucu yüksek ataş ile kendini gösteren, bağışıklık sisteminin antikor oluşumunu engelleyen ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Hasta insanların kan ve vücut sıvılarının bulaşması, hayvanlarda bulunan kenelerin elle toplanması, vücudunda virüs bulanan hayvan kanlarına ve vücut sıvılarına temas edilmesi hastalığın bulaşma nedenleridir.
AIDS(Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu):
Hastalığın etkeni bir virüstür ve HIV(Human Immunodeficiency Virus) olarak adlandırılır. Özellikle T lenfositlerini etkisiz hale getirerek bağışıklık sisteminin görevini yapamamasına neden olur. Vücut her türlü enfeksiyona açık duruma gelir. Küçük bir sivilce bile derin yaraya dönüşebilir. AIDS hem aşısı hem de henüz etkin bir tedavisi olmayan bir hastalıktır. AIDS virüsü kişilerin birbirine sarılması, el sıkışması, aynı havayı soluması gibi durumlarda bulaşmaz. Virüs cinsel ilişkiyle, kan yoluyla, AIDS'li birinin kullandığı enjektör, dövme aletleri, manikür-pedikür aletleri, jilet, traş bıçakları gibi aletlerle ve anneden bebeğe plasenta aracılığıyla bulaşabilir. AIDS virüsü, kişiye bulaştığında belirtileri hemen ortaya çıkmaz. Bazen virüs hücre içinde uyku halinde etkisiz kalabilir. Bu durumda kişi 10 yıl kadar virüsü taşıyabilir ve bu sürede sağlıklı kişilere bulaştırabilir. Bağışıklık sistemini destekleyen ilaçların düzenli kullanılması ile hasta yaşamını sürdürebilir.
Domuz gribi:
H1N1 tipi virüsten kaynaklanan bir hastalıktır. İnsandan insana solunum yoluyla bulaşır. Virüs dış ortamda 2-8 saat canlı kalabilmektedir. Normal grip belirtilerini gösteren bu hastalıkta ayrıca kusma, isal, nefes almakta zorluk ve bilinç bulanıklığı görülebilmektedir.
Kuş gribi:
Hastalığın etkeni bir virüstür. Bu virüsü taşıyan hayvanların etinin yenmesi, tüylerinin ve dışkılarının bulaştığı eşyalara dokunulması, hayvanların yaşadıkları yerlere korunmasız olarak girilmesi virüsün bulaşmasına neden olabilir. Kuş gribi virüsü, lenf sistemini etkisiz hale getirerek ölümle sonuçlanabilmektedir.
Alerji:
Vücut için zararsız, ancak yabancı bir antijenin tehlikeli olarak görülmesi ve aşırı tepki verilmesi olayıdır. Alerjiler, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları olarak kabul edilir. Alerjiye neden olan antijenler, alerjen olarak tanımlanır. Vücut bu alerjenlere karşı antikor üretir ve onu yok etmeye çalışır. Alerjenler solunum yolu, yiyecekler ve alerjenin deriden teması ile alınabilir. Alerjik tepkimelere yol açan maddeler kişiden kişiye değişebilir. Bunlar penisilin ve sulfamid gibi bazı ilaçlar olabildiği gibi polen, bal, fındık, kivi, yumurta gibi besinler de olabilir. Alerjinin hangi maddeye karşı olduğunu tespit etmek için deri testleri yapılır. Bazı alerjen maddelere karşı aşılar geliştirilmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder