Kayıtlar

Şubat, 2020 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

İmpuls Oluşumu

Resim
İmpuls Oluşumu  Nöronlar ışık,ses,tat,koku,basınç gibi çeşitli uyaranlara karşı özelleşmiştir.Nöron uyarıldığı zaman,hücrede elektriksel ve kimyasal değişiklikler olur.Bu Değişikliklere impuls denir. Bir sinir hücresinde impuls oluşturan en düşük uyarı şiddetine eşik değer denir.Eşik değerin altındaki uyarılara sinir hücresi cevap veremez.Eşik değerdeki veya üzerindeki uyarılara ise hep aynı şiddette cevap verir. Buna ya hep ya hiç kuralı denir. Sinir hücrelerinin uyarılma eşik değeri farklılık gösterir.Bu nedenle birçok sinir hücresinden oluşan bir sinir kordonu ya hep ya hiç kuralına uymaz.Düşük şiddetteki bir uyarı yalnızca eşik değeri düşük sinir hücrelerini uyarır.Uyarı şiddeti arttırılırsa uyarılan sinir hücresi sayısı ve impuls sayısı artar.Sonuçta beyindeki duyu merkezlerine gelen impuls sayısı da artar.Bu da verilen tepkinin şiddetini etkiler. Örneğin,yolda yürürken arkadaşınızın seslenmesine vereceğiniz tepki ile çığlık sesine vereceğiniz tepki farklıdır. Faka

Sinir Sistemi,nöron çeşitleri

Resim
Nöron Çeşitleri A.Uzantılarına göre akson çeşitleri Yalancı tek kutuplu nöron: Hücre gövdesinden tek uzantı çıkar.Bu tek uzantı daha sonra ikiye ayrılır.Uzantıların biri akson diğeri dendrit olarak kabul edilir. İki kutuplu nöron: Hücre gövdesinden karşılıklı olarak iki uzantı çıkar.Kısa ve dallı olan dendrit, uzun olan aksondur. Çok kutuplu nöron: Hücre gövdesinden genellikle çok sayıda dendrit ve genellikle bir tane akson çıkar. B.Görevlerine göre akson çeşitleri Duyu nöronları: Göz.kulak,deri,kas gibi vücudun çeşitli kısımlarındaki reseptörler aracılığı ile alınan uyartılar duyu nöronları ile merkezi sinir sistemine(beyin ve omurilik) taşınır. Ara nöronlar: Duyu ve motor sinirler arasında bağlantı kurar.Merkezi sinir sisteminde yer alır. Motor nöronlar: Merkezi sinir sisteminden çıkan nöronlardır.Duyu nöronu ya da ara nörondan alınan uyartıları ilgili tepki organına yani efektöre(kas veya iç salgı bezi)taşır.

Sinir Sistemi

Resim
Sinir Sistemi Sinir sistemi,doku ve organlarla bağlantılı olan dolayısıyla sistemin düzenli çalışmasını ve denetimini sağlayan sinir dokudan oluşmuştur. Sinir doku,"nöron"adı verilen sinir hücreleri ile ara maddeyi oluşturan "glia" denilen yardımcı hücrelerden oluşur. Nöronlar içten ve dıştan gelen uyarıları alma,değerlendirme ve oluşan cevapları kas ve bezlere iletme işlevini gerçekleştirir. Glia hücreleri ise ara maddenin oluşumundan başka,sinir dokunun beslenmesi,solunumu ve onarımında görevlidir. Ayrıca sinir sistemindeki hücrelere desteklik sağlar ve pek çok nöronun uzantıları etrafında kılıf oluşturur. NÖRONUN YAPISI 1-Hücre gövdesi: Hücrede metabolik devamlılığı sağlar.Hücre gövdesinde çekirdek,mitokondri,golgi ve diğer organeller bulunur ancak sentrozom bulunmaz. Bu nedenle sinir hücreleri bölünme yeteneğini yitirmiştir.Hücre gövdesinden dendrit ve akson olmak üzere iki tip uzantı çıkar. 2-Dendrit: Hücre gövdesinden çıkan ve nöronun diğer hücrele

Doku,Organ ve Sistem İlişkisi

Resim
Doku Organ ve Sistem İlişkisi Solunum,beslenme,dolaşım,boşaltım ve üreme gibi yaşamsal olaylar organizmayı oluşturan sistemler tarafından gerçekleştirilir. Her sistem belli bir görevi yerine getiren farklı organlardan oluşur.Bu organlar ise yapı ve görev bakımından özelleşmiş hücre topluluklarının oluşturduğu dokulardan yapılmıştır.Dokular düzenli işbirliği ile organları,organlar ise sistemleri oluşturmaktadır. Denetleyici ve düzenleyici sistemler: Sinir sistemi,duyu organları ve endokrin sistem. Destek ve hareket sistemi: Kaslar,kemikler,kıkırdaklar ve eklemlerdir. Sindirim sistemi: Ağız,yutak,yemek borusu,mide,ince bağırsak,kalın bağırsak,anüs,karaciğer,pankreas ve tükürük bezleridir. Dolaşım sistemi: Kalp,kan damarları,kan,lenf,lenf damarları ve bağışıklık elemanlarıdır. Solunum sistemi: Ağız,burun,yutak gırtlak,soluk borusu ve akciğerlerdir. Boşaltım sistemi: Böbrekler,idrar kanalı(üreter),idrar kesesi(mesane) ve dış idrar kanalıdır(üretra).

Dokular

Resim
Dokular Bir hücreli canlılarda yaşamsal olaylar sitoplazma ve organellerde gerçekleşir. Yüksek yapılı canlılarda ise yapı ve işlev bakımından benzer hücrelerin oluşturduğu özelleşmiş hücre grupları bulunur.Belirli bir görevi yapmak üzere bir araya gelen bu hücre gruplarına doku denir. Her dokuya ait hücre grupları.mikroskopta kolayca tanımlanabilen özel şekil ve dizilime sahiptir.Dokuyu oluşturan hücreler arasında sıkı bir iş birliği vardır.Dokuların yapısını,işleyişini,oluşumunu inceleyen bilim dalı histoloji olarak tanımlanır. Hayvansal dokular yapısal özelliklerine ve görevlerine göre epitel doku bağ ve destek dokular,kas doku,sinir doku olmak üzere dört gruba ayrılır.